In verband met de loonheffing in 2011 dient u rekening te houden met een aantal actuele ontwikkelingen. Zo kunt u bij het ontslaan van een werknemer geconfronteerd worden met een extra eindheffing en zal de Belastingdienst in 2011 extra aandacht besteden aan het privé gebruik van de auto van de zaak. Voorts kunt u in 2011 overstappen op de nieuwe werkkostenregeling en kan de DGA geen gebruik meer maken van een lager dan gebruikelijk loon.
Dit jaar zal de Belastingdienst extra aandacht besteden aan het privé gebruik van de auto van de zaak. Dat geldt uiteraard met name voor degenen die gebruik maken van een zogenaamde ‘Verklaring geen privé gebruik auto’. Daarbij zal gecontroleerd worden of deze verklaring terecht is afgegeven. Gezien de variatie in percentage van de bijtelling van de cataloguswaarde van de auto wordt dit jaar ook strenger gecontroleerd of het juiste percentage voor de bijtelling voor het privé gebruik van de auto wordt gehanteerd.
Extra eindheffing bij ontslag?
Als u als werkgever voornemens bent een werknemer te ontslaan, kunt u geconfronteerd met een extra eindheffing indien de fiscus kan stellen dat er feitelijk sprake is van een zogenaamde vervroegde uittreding. Tot 1 januari jl. was u dan een heffing van 26% verschuldigd over de bij het ontslag verstrekte uitkering. Vanaf 1 januari is dit percentage verhoogd naar 52%. Alle reden dus om goed vast te leggen waarom u iemand die al wat ouder is ontslaat, om te voorkomen dat de reden een VUT-achtig karakter zou hebben en daarmee de heffing van 52% van toepassing zou zijn.
Overstappen op werkkostenregeling?
Vanaf 1 januari 2011 is het mogelijk om in plaats van met vaste onkostenvergoedingen te werken, over te stappen op de zogenaamde werkkostenregeling. Het is echter niet verplicht om op 1 januari 2011 over te stappen op deze nieuwe werkkostenregeling. De oude regeling is immers nog steeds van kracht tot en met 31 december 2013. Let wel: bij toepassing van de oude regeling geldt vanaf 1 januari 2011 wel een maximale vrijstelling van 454 euro per jaar voor personeelsfeesten- en reizen. Hierbij dient de deelname aan de activiteiten open te staan voor ten minste 75% van de werknemers. Voor de bepaling of het maximale bedrag van 454 euro wordt overschreden, moet bij de waardering van de activiteiten rekening worden gehouden met de zogenaamde forfaitaire bedragen.
Gebruikelijk loon DGA
Bent u een directeur-grootaandeelhouder van uw B.V. en gaat het net als in 2009 en 2010 nog niet zo goed met uw omzet dan is het vanaf 1 januari 2011 niet meer toegestaan het gebruikelijk loon dat u aan uzelf als loon moet toekennen, te verlagen naar rato van het omzetverlies in 2011 ten opzichte van voorgaande jaren. Dit was in 2009 en 2010 nog wel het geval. Toen kon in 2010 naar rato van het omzetverlies in de eerste zes maanden van 2010 ten opzichte van dezelfde maanden in 2009 het zogenaamde gebruikelijk loon worden verlaagd. Met ingang van 1 januari 2011 is deze maatregel niet meer van toepassing en dient het loon minimaal 41.000 euro te zijn.