De WOZ-beschikking


Als eigenaar van uw woning en onroerende zaken ontvangt u jaarlijks van uw gemeente een zogenaamde WOZ-beschikking waarin de waarde wordt aangegeven van de onroerende zaak die uw eigendom is. Vermoedelijk heeft u onlangs een nieuwe WOZ-beschikking voor 2011 met peildatum 1-1-2010 ontvangen. Zo niet, dan zal deze één dezer dagen bij u op de deurmat vallen.

Om tot een juiste belastingheffing te komen bij verschillende heffingen vormt deze WOZ-beschikking een belangrijk instrument. Deze WOZ-beschikking is immers niet alleen van belang voor de onroerende zaakbelasting en waterschapsbelasting, maar ook voor bijvoorbeeld de vaststelling van het eigenwoningforfait in de aangifte inkomstenbelasting, de waardering van onroerende zaken in box 3, de hoogte van de afschrijving van onroerende zaken die u mogelijk ter beschikking heeft gesteld aan uw eigen onderneming of vennootschap en last but not least de erf- en schenkbelasting.

Tijdig bezwaar aantekenen
Aangezien de WOZ-beschikking bij veel belastingen een rol speelt, is het zeker de moeite waard deze beschikking aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Bent u het niet eens met de hoogte van de beschikking, dan kunt u tegen de door uw gemeente afgegeven WOZ-beschikking bezwaar aantekenen bij uw gemeente. Zorg er wel voor dat u dit tijdig doet en wel binnen zes weken na dagtekening van de beschikking.

Tot voor kort kon u echter niet altijd bezwaar tegen de beschikking aantekenen, namelijk als het verschil in de door u voorgestelde waarde en de waarde in de beschikking niet zo groot was. Hier hebben we echter, als gevolg van rechtspraak, niets meer mee te maken.

U kunt altijd bezwaar aantekenen tegen de hoogte van de WOZ-beschikking. Ook al zou het verschil in waarde niet zo groot zijn. Verzoek in uw bezwaarschrift ook altijd om een kostenvergoeding. Komt de gemeente namelijk geheel of gedeeltelijk aan uw bezwaar tegemoet en wordt de WOZ-beschikking verlaagd, dan kan de gemeente u in voorkomende gevallen een tegemoetkoming in de kosten geven.

Pro forma bezwaar
Zou bij het lezen van dit artikel de bezwaartermijn bijna verstreken zijn, maak dan voorlopig bezwaar (zogenaamd pro forma bezwaar) en vraag hierbij de aan de waardering ten grondslag liggende documenten. Daarmee ‘koopt u tijd’. Na ontvangst van de opgevraagde documenten kunt u immers tot motivering van het bezwaarschrift overgaan.