Kort nieuws 8

Einde spaarloonregeling in zicht
Door een besluit van het kabinet kunnen werknemers volgend jaar geen geld meer inleggen voor belastingvriendelijk sparen via de spaarloonregeling. Wel blijft spaarloon dat al is ingelegd onder het bestaande regime vallen, zodat de inleg na vier jaren belastingvrij kan worden opgenomen. De spaarloonregeling moet uiteindelijk samen met de levensloopregeling opgaan in een nieuwe vitaliteitsregeling. Het kabinet denkt hierbij aan invoering van deze nieuwe regeling in 2013.

Laag tarief bouwwerkzaamheden verlengd
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft besloten dat ondernemers en consumenten tot 1 oktober van dit jaar de tijd hebben om gebruik te maken van het lage btw-tarief voor renovatie en herstel van woningen. Eigenlijk zou de regeling op 1 juli 2011 stoppen.

Voorwaarde voor de verlengde termijn is dat de werkzaamheden vóór 1 juli moeten zijn gestart èn voor 1 oktober zijn afgerond. De verbouwing of renovatie wordt als afgerond beschouwd als de oplevering van het werk heeft plaatsgevonden en de consument het werk heeft aanvaard. De aanvaarding kan ook blijken uit het feit dat de consument het werk heeft betaald. Bovendien moet de woning ouder zijn dan twee jaar.

Uit de administratie van de ondernemer moet blijken dat de werkzaamheden daadwerkelijk zijn gestart vóór 1 juli van dit jaar. Het verlaagde tarief is niet van toepassing als alleen een overeenkomst is gesloten voor de werkzaamheden.

Wettelijke rente verhoogd
De wettelijke rente bij handelstransacties is per 1 juli 2011 vastgesteld op 8,25% (was voorheen 8%). Dat betekent dat vanaf 1 juli bedrijven aan elkaar of aan overheidsinstellingen een rente mogen berekenen van 8,25% per jaar als deze afnemers te laat zijn met het betalen van de facturen. Aan consumenten (niet-handelstransacties) mag 4% (was eerst 3%) worden berekend.

Aanpassing Wet gemeenschap van goederen
De wet die het huwelijksvermogensrecht moderniseert treedt op 1 januari 2012 in werking. Goederen die in de gemeenschap van goederen vallen als gevolg van een erfenis of een schenking blijven van de echtgenoot aan wie de erfenis of schenking is toegevallen. De wet geeft onder andere een regeling voor het geval een echtgenoot privégoederen verkrijgt met geld uit de huwelijksgemeenschap of het privévermogen van de andere echtgenoot, en wanneer privéschulden worden betaald uit de huwelijksgemeenschap of het privévermogen van de andere echtgenoot.

Controlebehandelingen Belastingdienst
Sinds 1 januari 2007 kunnen verliezen van BV’s nog maar worden verrekend met eventuele winsten van de komende negen boekjaren (‘carry forward’) en met de eventuele winst van het aan het jaar van verlies voorafgaande boekjaar (‘carry back’). Om de gevolgen van de economische crisis te verzachten is deze regeling verruimd; een verlies uit 2009 is verrekenbaar met de winsten uit 2006, 2007 en 2008 (dus 3 jaar terug, het oudste jaar eerst). De verruiming geldt ook nog voor verliezen in de jaren 2010 (verrekenbaar met 2007, 2008 en 2009) en 2011 (verrekenbaar met de jaren 2008, 2009 en 2010).

Verliezen zijn verrekenbaar als deze zijn vastgesteld in een beschikking. Deze beschikking wordt, als het goed is, gelijk met de aanslag vastgesteld. Mocht de beschikking ontbreken, dan moet binnen zes weken nadat de aanslag is opgelegd, bezwaar worden aangetekend. Anders raakt men formeel de verliezen kwijt. De voorwaartse verliesverrekening is in 2007 beperkt tot 9 jaar. Voor nog onverrekende verliezen uit de jaren 2002 of eerder is toen een overgangsregeling getroffen. Deze verliezen kunnen nog worden verrekend tot en met 2011. Bij onvoldoende winst in 2011 kunnen de oude verliezen niet meer worden verrekend en gaan deze definitief verloren. Dit leidt tot grote schade omdat een winst in een later boekjaar direct zal leiden tot belastingheffing. Dat vereist mogelijk maatregelen om het verdampen van oude verliezen in 2011 zoveel mogelijk te voorkomen.

Verwacht mag overigens worden dat de Belastingdienst kritisch zal kijken naar mogelijke oplossingen. Een gewaarschuwde BV en haar adviseur telt hier dus voor twee.

Verlies van een BV kan ook verdampen als het aandelenbezit in belangrijke mate wijzigt, bijvoorbeeld door verkoop of uitgifte van aandelen.