Spaarloon
De spaarloonregeling wordt per 1 januari 2012 afgeschaft en het opgebouwde spaarloon mag met ingang van 1 januari 2012 vrij opgenomen worden. De spaarloonregeling hield in dat er maximaal € 613 van het brutoloon per jaar kon worden gespaard. De tegoeden werden op een geblokkeerde spaarrekening gestort en vrijgegeven onder bepaalde voorwaarden, maar in elk geval na 4 jaar. De geblokkeerde tegoeden zijn vrijgesteld in Box 3 en over de vrijgegeven bedragen hoefde door de werknemer ook geen belasting te worden betaald in Box 1. Het opgebouwde vermogen op de spaarloonrekening valt op 1 januari 2012 vrij, maar de deelnemers aan de spaarloonregeling kunnen hun tegoed ook laten staan op de geblokkeerde spaarrekening. Als men zich aan de voorwaarden van de spaarloonregeling houdt, dan blijft voor die tegoeden de vrijstelling in Box 3 in stand (besparing 1,2% per jaar, dus extra rendement). De tegoeden worden dan jaarlijks conform de bestaande regeling na het vierde jaar na storting vrijgegeven.
Mededeling loonheffingen
Aan het eind van elk aangiftetijdvak stuurt de Belastingdienst nu nog een mededeling aan werkgevers dat zij de aangifte loonheffingen op tijd moeten doen en betalen. Per 1 januari 2012 krijgen zij deze periodieke mededelingen en de bijbehorende acceptgiro’s niet meer. In plaats daarvan krijgen zij eenmaal in november de ‘Aangiftebrief loonheffingen’ voor 2012. Hierin staan de aangiftetijdvakken van 2012, de bijbehorende uiterste aangifte- en betaaldatums en de te gebruiken betalingskenmerken. Bewaar de aangiftebrief dus goed.
Arbeidstijden na ouderschapsverlof
Werknemers die hun ouderschapverlof hebben gebruikt en weer aan het werk gaan, krijgen het recht om hun werkgever te verzoeken om tijdelijk hun arbeidstijden aan te passen. Deze nieuwe regels komen voort uit de Raamovereenkomst over ouderschapsverlof die de Europese sociale partners zijn overeengekomen. In het wetsvoorstel staat verder dat werknemers die gebruik maken van het recht op ouderschapsverlof, hiervoor niet benadeeld mogen worden door hun werkgever.
Oprichten BV wordt makkelijker en goedkoper
De verplichting om bij de notaris een BV op te richten, gaat in 2012 voor de meeste BV’s verdwijnen. Dat zal leiden tot minder kosten. Bovendien komt het verplichte aandelenkapitaal van achttienduizend euro te vervallen. Al met al komt daardoor de BV in het bereik van meer ondernemers. Een BV heeft voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF, omdat een ondernemer met een BV zijn privévermogen beter kan afschermen van zijn bedrijf. Of er tevens fiscale voordelen zullen zijn van omzetting dient vooraf goed te worden berekend.